Peruskurssi / Beginner's course
Syksy 2023
Syksyn peruskurssi alkaa KE 13.09.2023 klo 17:00 Monitoimitalon judosali 4:ssa. (Kuntoportti 3)
- Hinta: 100 EUR (sis. puolen vuoden harjoittelumaksun). Tule kaverin kanssa niin saatte molemmat alennusta 20 EUR
- Kesto: n. 3kk
- Ikäraja: 16-v
Mukaan voi liittyä 2 viikon kuluessa alkamisesta. Varustukseksi kelpaa aluksi esim. verryttelyhousut ja t-paita tai jonkun muun lajin treenipuku. Kurssille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, riittää kun saavut paikalle.
Peruskurssin harjoitukset:
- KE 17:00 - 18:30 Monitoimitalon judosali 4 (Kuntoportti 3)
- TO 18:30 - 20:00 Monitoimitalon judosali 4 (Kuntoportti 3)
Kenelle Bujinkan sopii?
Bujinkan sopii kaikenikäisille, -kokoisille, -muotoisille ja -kuntoisille miehille ja naisille. Treeneissämme käy ihmisiä, joilla on hyvin erilaiset taustat, tavoitteet ja elämäntilanteet, ja kaikki löytävät seurasta oman paikkansa.
Miten bujinkan eroaa muista budo- tai kamppailulajeista?
Toisin kuin monissa muissa lajeissa, bujinkanissa ei kilpailla. Harjoittelumme ei tähtää tekniikkalistan haltuunottoon tai voittamiseen, vaan harjoittelemme konsepteja ja strategioita, joiden tavoitteena on kokonaisvaltainen tilanteen hallinta. Bujinkanissa ei myöskään ole sääntöjä – kuten ei tositilanteissakaan.
Bujinkan on monipuolinen budolaji. Opettelemme selviytymään kaikissa tilanteissa: sisällä, ulkona, pystyssä, matossa. Harjoittelemme aseiden käyttöä ja aseistariisuntaa. Bujinkaniin kuuluu laaja valikoima perinteisiä aseita kuten miekka, keppi ja keihäs, mutta aseena voidaan käyttää yhtä hyvin kännykkää tai kauppakassia. Bujinkania onkin joskus kutsuttu budolajien kymmenotteluksi tai taistelulajien yliopistoksi.
Monien budolajien harrastajien tavasta liikkua voi päätellä, mitä lajia he harrastavat. Bujinkanissa ei ole lajille ominaista tapaa liikkua, vaan me opettelemme liikkumaan mahdollisimman luonnollisesti ja vapaasti. Perustekniikka ja -muoto pitää toki ensin iskostaa selkärankaan, mutta harjoittelun edetessä ja taitojen karttuessa muoto opetellaan ensin rikkomaan ja lopulta se voidaan hylätä kokonaan. Taitava bujinkanin harrastaja liikkuu luonnollisesti ja luovasti, aina tilanteen vaatimalla tavalla.
Onko totta, että bujinkan kehittää minua myös henkisesti?
Bujinkanissa opetellaan fyysisen kamppailun ohella henkistä kestävyyttä. Säännöllinen harjoittelu kehittää muun muassa itsekuria ja paineensietokykyä, jolloin pystyy olemaan kaikissa tilanteissa rauhallinen ja toimintakykyinen.
Bujinkan vahvistaa intuitiota. Käytännössä intuitio tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun mieli on tyhjä ja keho on rento, pystyy liikkumaan luonnollisesti ja intuitiivisesti.
Soturi ei voi menestyä ilman hyvää itsetuntemusta. Hänen täytyy ymmärtää ja hyväksyä omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Nämä ovat taitoja, joista on hyötyä paitsi tatamilla, myös omassa arjessa ja ihmissuhteissa.
Mitä peruskurssilla opitaan?
Peruskurssilla opetellaan harjoittelemaan turvallisesti. Kurssi kestää yleensä kaksi kuukautta, ja sen aikana käydään läpi lajin perusteet: perusasennot ja niissä liikkuminen, peruslyönti ja -torjunta, muutama kaatumistekniikka, muutama lukko ja kuristusote sekä niistä irtautuminen. Peruskurssi luo pohjan, jonka jälkeen voit osallistua seuran viikko-ohjelmissa oleviin treeneihin.
Voinko tulla mukaan kesken kurssin?
Yleensä peruskurssille voi tulla vielä muutama viikko sen alkamisen jälkeen. Tiedustele asiaa oman paikkakuntasi peruskurssin vetäjältä. Kurssien ajankohdat ja vetäjien yhteystiedot löytyvät täältä.
Joillain paikkakunnilla ei järjestetä erillistä peruskurssia, vaan aloittelijat voivat tulla mukaan treeneihin milloin vain.
Mitä laitan päälle peruskurssille?
Verryttelyhousut ja t-paita käyvät hyvin, tai voit halutessasi käyttää myös muiden budolajien treeniasua. Yleensä bujinkanin harjoittelijat käyttävät mustaa gitä.
Milloin saan ensimmäisen vyöni?
Peruskurssilla harjoittelija voi pitää valkoista vyötä gin kanssa. Kurssin päätteeksi järjestetään vyökoe. Graduoinnin läpäisseille myönnetään vihreä (miehet) tai punainen (naiset) vyö.
Kerropa vielä kerran, miksi minun kannattaisi alkaa harrastaa bujinkania?
Bujinkan parantaa kuntoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Lisäksi se edistää henkistä hyvinvointia ja antaa näin eväitä myös arkeen. Bujinkan on haastava laji, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta se myös palkitsee harrastajansa. Bujinkan on laji, jossa riittää ihmeteltävää, tutkittavaa ja oivallettavaa loppuiäksi.
Bujinkan Shinden Dojo on budoseura, jossa saa erittäin korkealaatuista opetusta. Monet opettajamme treenaavat vuosittain Japanissa lajin pääopettajan Hatsumi-sensein alaisuudessa.
Bujinkan Shinden Dojo
Shinden Dojo on Suomen suurin Bujinkan-dojo, jonka pääopettajana toimii Shihan Lauri Jokinen (15. dan). Dojollamme opetetaan perinteistä japanilaista sota- ja taistelutaitoa, Bujinkan Budo Taijutsua. Bujinkan koostuu yhdeksän samurai- ja ninjakoulukunnan opeista. Dojomme järjestää vuosittain useita kansainvälisiä leirejä ja opettajamme vierailevat säännöllisesti Japanissa hakemassa oppia Bujinkanin pääopettajalta Soke Masaaki Hatsumilta.
Lisätietoja Shinden Dojosta löydät www.shinden.fi:stä.
Bujinkan Shinden Dojo Jyväskylä
Bujinkan Shinden Dojo Jyväskylä järjestää kaksi peruskurssia vuodessa, syksyllä ja keväällä. Harjoittelu tapahtuu rennossa ja ystävällisessä ilmapiirissä.
Peruskurssilla harjoitellaan lajin perusteita ja kohotetaan peruskuntoa. Tavoite on, että peruskurssin jälkeen harjoittelijalla on valmiudet harjoitella lajia turvallisesti jatkavien harjoituksissa. Lajin luonteen takia peruskurssin ikäraja on 16-v. Tule mukaan kokeilemaan niin saatat löytää muutakin kuin vain harrastuksen!