Lajikuvaus

Bujinkan Budo Taijutsu on japanilainen taistelulaji, jonka juuret ovat yhdeksässä vanhassa japanilaisessa taistelukoulussa. Harjoituksissa opetellaan aseetonta taistelua ja erilaisten aseiden käyttöä. Taijutsu (eli kehon käytön taito) on kaiken liikkumisen perusta, joten harjoittelu aloitetaan usein aseettomana, mutta tämä riippuu täysin ohjaajan mieltymyksistä.

Aseeton harjoittelu sisältää erittäin laajan skaalan lyönti-, potku-, heitto-, kaato-, lukko-, kuristus-, vapautumis- ja aseistariisuntatekniikoita. Kaatumismenetelmät ja vartalon hallinta luovat perustan turvalliselle harjoittelulle, jonka takia näitä painotetaan erityisesti aloittelijoille.

Harjoittelemme perinteisten japanilaisten aseiden lisäksi koulujen erikoisaseilla ja moderneilla välineillä.

ichimongi no kamae

Lajiin kuuluvilla perusharjoitteilla ja junantaisolla (kehonmuokkaus) vahvistetaan lihaksia, -luustoa, -niveliä ja ne toimivat hyvin aerobisena harjoitteena. Vaativimmissa tekniikoissa tarkoitus on selvitä tilanteista mahdollisimman vähällä vaivalla luottamatta nopeuteen tai voimaan. Oman kunnon ja terveyden ylläpito on kylläkin tärkeä osa itsensä puolustamista.

Sôke (päämestari) Masaaki Hatsumi perusti Bujinkanin opettajansa Takamatsu Toshitsugun kunniaksi jakaakseen Budôn (soturin tie) ja Ninpôn (ninjutsun korkeammat periatteet) muun maailman kanssa. Vielä Takamatsun aikana monien Bujinkanin koulujen opetus tapahtui salassa. Vasta Hatsumin kautta on osa opetuksista tullut julkiseksi. Harjoittelemamme koulut ovat sotajärjestelmiä, eli ne eivät ole kilpailu- tai urheilulajeja. Tämän vuoksi osa Bujinkanin kokonaisuudesta ei ole julkisesti opetettua.

Emme myöskään järjestä kilpailuja. Päämestarimme onkin sanonut, että hän ei opeta voittamista, vaan selviytymistä.

Bujinkanin yhdeksän koulua, joista valtaosa opetuksesta tulee, ovat jokainen omia itsenäisiä taistelulajejaan. Eri kouluilla on omat menetelmänsä liikkua ja toimia samantyyppisissäkin tilanteissa. Bujinkanissa yritämme löytää yleisiä totuuksia, joita saavutamme mm. tarkastelemalla tilannetta monesta eri näkökulmasta ja lähestymistavasta käsin. Näin opimme, miten meidän oma kehomme ja persoonamme voisi parhaiten toimia. Tämän kaltaisen harjoittelun kautta on helppo soveltaa samoja opetuksia muissakin elämän osa alueissa joissa tarvitaan mm. nopeaa päätöksentekoa, asennetta tai strategiaa. Koska kokonaisuus on äärimmäisen laaja, siinä riittää kyllä uutta opittavaa vaikka loppuiäksi.

Kenelle Bujinkan sopii?

Bujinkan sopii kaikenikäisille, -kokoisille, -muotoisille ja -kuntoisille miehille ja naisille. Treeneissämme käy ihmisiä, joilla on hyvin erilaiset taustat, tavoitteet ja elämäntilanteet, ja kaikki löytävät seurasta oman paikkansa.

Miten bujinkan eroaa muista budo- tai kamppailulajeista?

Toisin kuin monissa muissa lajeissa, bujinkanissa ei kilpailla. Harjoittelumme ei tähtää tekniikkalistan haltuunottoon tai voittamiseen, vaan harjoittelemme konsepteja ja strategioita, joiden tavoitteena on kokonaisvaltainen tilanteen hallinta. Bujinkanissa ei myöskään ole sääntöjä – kuten ei tositilanteissakaan.

Bujinkan on monipuolinen budolaji. Opettelemme selviytymään kaikissa tilanteissa: sisällä, ulkona, pystyssä, matossa. Harjoittelemme aseiden käyttöä ja aseistariisuntaa. Bujinkaniin kuuluu laaja valikoima perinteisiä aseita kuten miekka, keppi ja keihäs, mutta aseena voidaan käyttää yhtä hyvin kännykkää tai kauppakassia. Bujinkania onkin joskus kutsuttu budolajien kymmenotteluksi tai taistelulajien yliopistoksi.

Monien budolajien harrastajien tavasta liikkua voi päätellä, mitä lajia he harrastavat. Bujinkanissa ei ole lajille ominaista tapaa liikkua, vaan me opettelemme liikkumaan mahdollisimman luonnollisesti ja vapaasti. Perustekniikka ja -muoto pitää toki ensin iskostaa selkärankaan, mutta harjoittelun edetessä ja taitojen karttuessa muoto opetellaan ensin rikkomaan ja lopulta se voidaan hylätä kokonaan. Taitava bujinkanin harrastaja liikkuu luonnollisesti ja luovasti, aina tilanteen vaatimalla tavalla.

Onko totta, että bujinkan kehittää minua myös henkisesti?

Bujinkanissa opetellaan fyysisen kamppailun ohella henkistä kestävyyttä. Säännöllinen harjoittelu kehittää muun muassa itsekuria ja paineensietokykyä, jolloin pystyy olemaan kaikissa tilanteissa rauhallinen ja toimintakykyinen.

Bujinkan vahvistaa intuitiota. Käytännössä intuitio tarkoittaa esimerkiksi sitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun mieli on tyhjä ja keho on rento, pystyy liikkumaan luonnollisesti ja intuitiivisesti.

Soturi ei voi menestyä ilman hyvää itsetuntemusta. Hänen täytyy ymmärtää ja hyväksyä omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Nämä ovat taitoja, joista on hyötyä paitsi tatamilla, myös omassa arjessa ja ihmissuhteissa.

Mitä peruskurssilla opitaan?

Peruskurssilla opetellaan harjoittelemaan turvallisesti. Kurssi kestää yleensä kaksi kuukautta, ja sen aikana käydään läpi lajin perusteet: perusasennot ja niissä liikkuminen, peruslyönti ja -torjunta, muutama kaatumistekniikka, muutama lukko ja kuristusote sekä niistä irtautuminen. Peruskurssi luo pohjan, jonka jälkeen voit osallistua seuran viikko-ohjelmissa oleviin treeneihin.

Voinko tulla mukaan kesken kurssin?

Yleensä peruskurssille voi tulla vielä muutama viikko sen alkamisen jälkeen. Tiedustele asiaa oman paikkakuntasi peruskurssin vetäjältä. Kurssien ajankohdat ja vetäjien yhteystiedot löytyvät täältä.

Joillain paikkakunnilla ei järjestetä erillistä peruskurssia, vaan aloittelijat voivat tulla mukaan treeneihin milloin vain.

Mitä laitan päälle peruskurssille?

Verryttelyhousut ja t-paita käyvät hyvin, tai voit halutessasi käyttää myös muiden budolajien treeniasua. Yleensä bujinkanin harjoittelijat käyttävät mustaa gitä.

Milloin saan ensimmäisen vyöni?

Peruskurssilla harjoittelija voi pitää valkoista vyötä gin kanssa. Kurssin päätteeksi järjestetään vyökoe. Graduoinnin läpäisseille myönnetään vihreä (miehet) tai punainen (naiset) vyö.

Kerropa vielä kerran, miksi minun kannattaisi alkaa harrastaa bujinkania?

Bujinkan parantaa kuntoa, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Lisäksi se edistää henkistä hyvinvointia ja antaa näin eväitä myös arkeen. Bujinkan on haastava laji, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta se myös palkitsee harrastajansa. Bujinkan on laji, jossa riittää ihmeteltävää, tutkittavaa ja oivallettavaa loppuiäksi.

Monet opettajamme treenaavat vuosittain Japanissa lajin pääopettajan Hatsumi-sensein alaisuudessa.


Tutustu myös peruskurssin tietoihin.